Elektriker eller rørlegger: Hvilket yrke er riktig for deg?

Elektriker eller rørlegger: Hvilket yrke er riktig for deg?

Både elektrikere og rørleggere er med og bidrar med en viktig rolle i å opprettholde god tilstand i et hus, kontor, eller andre store bygninger. Elektrikerne tar seg av elektriske behov, som å installere strømnett og utstyr som kan styre ulike teknologier, mens rørleggere tar seg av alle systemene som har med vann og kloakk å gjøre. Men hvilket yrke er riktig for deg?

Etterspørselen er høy for begge yrkene

En ting du ikke trenger å bekymre deg over når du velger mellom disse to yrkene, er etterspørselen. Siden alle boligeiere trenger assistanse fra en elektriker eller rørlegger en gang i blant, så er det ingen tvil om at du kommer til å få nok jobb i løpet av arbeidskarrieren. Flere og flere folk bygger også hus, noe som videre øker etterspørselen. 

Hvis du er usikker på hva du skal velge, så har vi listet opp noen faktorer som kan gjøre det lettere for deg: 

Vei opp ulike faktorer og ta et valg

Inntekt

Ifølge Utdanning.no så ligger rørlegger-lønn for en fagarbeider på rundt 518 400 kroner per år, og elektriker-lønn på rundt 529 920 kroner. Forskjellen er altså minimal, og varierer fra bedrift til bedrift, så det er ikke dette som bør tippe skalaen mot den ene eller den andre. 

Arbeidsforhold

Elektrikere og rørleggere jobber fulltid, og noen ganger må de ta på seg kveldsskift, helger, og helligdager. Overtid forekommer ofte i begge yrkene, men rørleggere får vanligvis mer av det siden vannlekkasjer for eksempel haster mer enn at lysbryteren på badet ikke funker. For rørleggere som tilbyr døgnet rundt-tjenester, så er det ikke uvanlig å måtte trå til klokken 22 om kvelden eller 06 om morgenen. 

Farer 

Begge yrkene medfører sine egne farer og risikoer. 

  • Den åpenbare faren for elektrikere er å få kraftige støt. En stor del av utdanningen og arbeidet går ut på å forebygge at noe som helst kan skje. Mye er gjort ved å skjønne hvordan man slår av strømtilførselen. Noen ganger kan man derimot ikke skru strømmen helt av, hvis flere viktige elektriske anlegg ligger rett ved siden av hverandre, og et av dem oppfyller en funksjon som ventilasjon der det ikke finnes naturlig ventilasjon, og lignende. Da må man vite hvilke forskrifter man bør følge. Det samme gjelder for punktet nedenfor.
  • En av våre kontaktpersoner, Gisle Bjotveit, jobber som daglig leder hos Bad & VVS, et firma som tilbyr rørlegger i Bergen, og han sier at selv om det er noen tilsynelatende risikofylte jobber deres rørleggere må ta på seg inniblant, så følger de alle forskriftene som skal gjøre det trygt. Ved arbeid med varmtvannsrør og lignende er det en viss fare for å brenne seg, men rørleggerne opererer alltid med verneutstyr, og har derfor tilstrekkelig beskyttelse. 

Egne preferanser

Når alt kommer til alt, så avhenger valget om å bli elektriker eller rørlegger helt av dine styrker og svakheter, samt hva du finner mest interessant. Spør deg selv, hva føles riktig? Det viktigste man må gjøre når man kommer til et veikryss er å ta et valg – skal jeg den veien eller den veien? Det er bedre å ta feil valg og så korrigere det senere, enn å ikke ta noe valg i det hele tatt. 

Hold deg oppdatert

Flere artikler

Hvordan bli lærebedrift for elektrofirma

Hvordan bli lærebedrift for elektrofirma

Vil det være profitabelt å bli en lærebedrift for elektrofirma? I denne korte artikkelen forklarer vi litt om hvor mye man bør betale lærlingene, hvilken

The Jetstreamapp

Here at Jetstreamapp we plan on being the leading online app of the internet. We want to have a wide range of topics that interest